TURŞU NE ZAMAN KURMALI

Asırlardan beri süre gelen geleneklerimizden biridir turşu kurmak ve hüsmen aga olarak turşu konusunda 50 senelik tecrübemizi aktaracağız.Birbirinden güzel seçilen turşuluk malzemelerin en önemli özelliği tam olgunlaşmamış olması peki ne zaman kurmalı turşuyu turşu her zaman kurulabilir ancak büyüklerimizden de gördüğümüz gibi sonbahara doğru eylül ayında kurulması daha makbuldür çünkü turşu bir saklama tekniğidir tadından önce kış aylarında sebzelerin tüketilmesi için kullanılan bir yöntemdir.Günümüzde önemli olan saklama koşullarını sağlayabilmek, fermente bir ürün olan turşunun saklama koşulları olgunlaşmasını sağlayan en önemli özelliklerindendir. Fermantasyon,belli mikroorganizmaların ortam asitliğini artırarak, koruyucu etki oluşturmak amacıyla kullanılır. Bu yöntemle farklı lezzette gıdalar elde edilir. Fermantasyon tekniği ile üretilen besinlerin başında turşu gelmektedir.Turşu özellikle 18-20 °C derecelik direkt güneş ışığı almayan odalarda dinlendirilmeli günümüzde farklı fermantasyon teknikleri olsa da klasik ve en sağlıklı yöntem budur.

LAHANA TURŞUSU KURMANIN PÜF NOKTALARI

Lahana turşusu geleneksel turşularımızdan biri olup faydaları da saymakla bitmez.Özellikle tok tutma özelliği ile diyetlerin vazgeçilmezlerindendir.Lahana yurdumuzda renklerine göre isimlendirilmiş olup kara lahana,mor lahana,beyaz lahana olarak 3 çeşittir.Kara lahana özellikle karadeniz bölgesine özgüdür ve turşuluk olarak pek kullanılmaz geniş yapraklıdır ve kış aylarında dolması ve yemeği yapılır daha çok ancak mor ve beyaz lahananın turşuluk kullanımı daha sıktır.Mor lahana sirkeli olarak salatalarda da kullanılmaktadır.Lahana turşusunda sirke kullanabilirsiniz çok güzelde yakışır.İlk dikkat etmeniz gereken iyi yıkanması dış kısımdaki yapraklarının alınması olmalı evde yapacaksanız 3 yada 5 litrelik kavanozlar yeterli olacaktır.Yıkama işlemini beyaz sirkede bekleterek de yapabilirsiniz lahana çok su isteyen bir bitkidir bulunduğu arazide oluşan salyangoz ve benzeri böcekler parazit ihtiva edebilir.Daha sonra istediğiniz boyutlarda doğrayın kavanozlarınıza sıkıştırarak yerleştirin bu önemli bu turşu yapmak için önemli bir yöntem turşunun dönmesini sağlayan anaerop ve tuzcul bakterilerdir ve ortamın asitliğini arttırmaları gerekir.Turşunun içine istediğiniz farklı tatları verecek sebzeler koyabilirsiniz.Önemli noktalardan birine daha geldik salamurasının hazırlanması bu sizin isteğinize kalmış hazırladığınız salamurada sirke limon suyu ve kaya tuzu veya salamura tuzu kullanacaksınız.Oranları tuzu 1 litreye 100 gr olmalı sirke ve limon yada diğer malzemeler sizin  damak tadınıza kalmış.Salamura hazırlandıktan sonra üstünü kapatması lazım önemli noktalardan biride bu üstüne eskiler asma yaprağı koyardı bu seçimde size kalmış .Lahana turşusunda dikkat etmeniz gereken noktalardan biride dinlenmeye bırakacağınız 3 4 haftalık süre içinde ara ara gazını almanız gerekmekte kapağını açıp az çalkalayın ve yeniden kapatın sıkıca.

TURŞU SUYU VE FAYDALARI

Turşumuzun salamurasını hazırladık güzelce kurduk ve yemeye başladık.Turşunun kendisi kadar suyununda yararlı ve lezzetli bir besin olduğunu unutmamak lazım.Turşu suyu turşunun kendi doğası gereği kurduğunuz sebzenin yada meyvenin özünü barındırır.Bunun yanında salamurayı kurarken kullandığınız limon ve sirke yada damak tadınıza göre kullandığınız bitkiler ayrı bir aroma vermektedir.İstediğiniz türde bir turşu kurdunuz ve suyununda tadı güzel oldu peki en önemli yararları neler.Bileceğiniz gibi içine koyduğunuz malzemeye göre değişmekle birlikte birkaç genel başlıkta toplayabileceğimiz yararı var.Spor sonrası kaybedilen mineral dengesini sağlamak için alınabilir.Sporcularda oluşan kas kramplarını azalttığı belirtilmekte.Yemeklerle birlikte alındığında hazmı kolaylaştırmakta ve bağırsak hareketlerini arttırarak besin emilimini azaltmakta kilo vermeyi kolaylaştırmakta.Sabahları aç olarak tüketildiğinde kilo vermeyi kolaylaştırmakta ve tokluk hissi vermekte. Kabızlık durumlarında bağırsak florasının dengesini sağlamakta hareketleri arttırarak kabızlığı önlemekte.Alkol alımı sonrası oluşan yan etkileri düzeltmekte.Özellikle içine atacağınız sarımsakla bu etkilerini arttırabilir ve vücudunuzun hastalıklara daha dirençli kalmasını sağlayabilirsiniz.Tabi unutulmamalı her iyi şey kararında güzeldir. Abartılı tükettiğinizde tansiyon,bağırsak florasının daha kötü duruma gelmesi,böbreklerin çok su tutması gibi sorunlara da yol açabilmekte.

LİMON MU SİRKE Mİ

Hüsmen aga nın sırrı bu konuda ne,asıl sorun asırların sorusunun cevabı nedir,turşuyu sirkeyle mi yoksa limonla mı yapmalı.Bu sorunun kesin cevabı yok gibi görünmekte ancak kullacağanız sebze yada meyve hangisine yatkın buna göre bir cevap verilebilir.Turşunuzun sert olması yada çabuk dönmesi ne sirkeye nede limona bağlı.Sirke ve limonun asıl olarak tat farkı katacak turşunuza,peki hangisini hangisinde kullanalım genel anlamda sebze turşularında az sirke(ev yapımı sirke) daha çok limon kullanmak daha güzel bir tad verecektir.Limonun kabuklarını soymanız daha düzgün bir tad bırakmasını sağlar.Sirke limon suyuna oranla en çok yarısı kadar olmalı,sirkeyi daha cok seviyorsanız hiç limon katmasanızda olur.Meyve turşularında meyvenin tadını daha çok almayı istiyorsanız ikisinide koymayabilirsiniz.Unutmamak gerekirki turşuyu sirkelide limonluda ikisiylede yada ikiside olmadanda yapabilirsiniz önemli olan sizin damak tadınız.

DOMATES TURŞUSU YAPIMI VE PÜF NOKTALARI

Domates turşusu yeşili olsun kırmızısı olsun herkesin sevdiği afiyetle yediği turşulardandır.Kurması çok zor olmayan ancak bol tüketilen bu turşunun hüsmen aga turşucusu olarak püf noktalarını anlatalım istedik.Diğer yazılarımızda kullandığımız yöntemlere dikkat ederek sizlerle güzel bir tarif paylaşmak istedik.

İçerik:     -1 kg kırmızı domates

-250 gr sivri biber

-Yarım bardak(su bardağı yaklaşık 150 ml-200 ml arası) sirke veya 1 adet limon (isteğe göre değişir ikisinide koyabilirsiniz.)

-2 tatlı kaşığı (yaklaşık 20 gr)

-maydanoz,koruk veya kereviz yaprakları (hangisi hoşunuza giderse ancak maydonoz daha çok yakışıyor.)

-5 diş sarımsak

-3 lt kavanoz

-Temiz su (kaynak suyu bulabilirseniz daha iyi)

Yapılışı:Salamurasını hazırladığınız turşunuzun malzemelerini güzelce yıkayarak temizlediğiniz kavanozunuza yerleştirelim daha öncede anlatıldığı gibi sıkıca hava boşluğu oldukça az olacak şekilde yerleştirilmelidir.Özel bir sırayla yerleştirmenize gerek yok ancak sarımsakları ve limon dilimlerini aralara serpmeniz daha iyi olacaktır. Biberleride delerek koyabilirsiniz yada uçlarını kesin.İyice yerleştirdikten sonra sirkenizi koyun daha sonra üstünü kapatacak salamuranızı ekleyin en üstede yapraklarınızı koyun yarım saat kadar bekleyin sallayarak iyice malzemenin yerleşmesini ve havanın çıkmasını sağlayın.Daha sonra kapağını sıkıca kapatarak dinlenmeye alabilirsiniz.Afiyet olsun.